top of page
Tanja Mäkitalo
kuvataidekasvattaja
Ajatuksia opettajuudesta
Opetusfilosofia
Hyvä kuvataideopetus on mielestäni kannustavaa, luovuuteen innostavaa opetusta, jonka pohjalla on vahva tekniikan opetus, ja joka ottaa oppilaslähtöisesti huomioon monenlaisten oppijoiden tarpeet. Siihen kuuluu olennaisena osana oppimista tukeva palautteenanto, joka auttaa oppijaa suuntaamaan omaa työskentelyään ja kehitystään huomioiden samalla oppilaan osaamisen ja kehitystarpeet.
Kuvataideopettajana olen kärsivällinen ja suhtaudun oppilaisiin lempeästi, tasapuolisesti ja kunnioittavasti. Pyrin ideoimaan kiinnostavia tehtäviä, jotka havainnollistavat monipuolisesti opittavaa tekniikkaa. Tavoitteenani on olla helposti lähestyttävä opettaja, jolta oppilaat voivat kysyä apua aina tarvittaessa. Ohjaavilta opettajilta ja oppilailta saamani palautteen perusteella olenkin onnistunut olemaan tällainen opettaja.
Opettamisessa vahvuuksiani ovat tiedon jano, kiinnostus tieteeseen ja taiteeseen, elinikäinen oppiminen, sekä palava halu opettaa ja jakaa omaa taiteellista tietotaitoa. Kehuja olen saanut opetuksen selkeydestä ja panostankin paljon hyvin jäsenneltyihin esityksiin ja dioihin.
Näkemykset ja käytännön kokemukset
Kokemukseni mukaan kuvataiteen opetuksessa on yhtälailla tärkeää tekniikan opetus kuin luovuuteen kannustaminenkin. Usein tekniikka on kuitenkin se, joka täytyy oppia ensin, jotta luovuus pääsee oikeuksiinsa. Muuten tekeminen voi olla turhauttavaakin, kun omat tekniset taidot eivät riitä omien luovien visioiden toteutukseen. Kaikkein tärkeimpänä pidän kuitenkin sitä, että taiteen tekeminen on oppilaille hauskaa ja innostavaa!
Toinen asia, mitä pidän tärkeänä opetuksessa on palautteenantaminen. Tein kandidaatin tutkielmani palautteesta, sen tärkeydestä ja palautteiden muistelusta. Pyrin antamaan tuntien aikana jatkuvaa palautetta, joka keskittyy myönteiseen ja kehittävään palautteeseen. Hyvä palaute kertoo, mikä työssä on onnistunutta ja mihin voisi vielä kiinnittää huomiota. Palautteenanto voi toimia myös kuvataiteen sanaston opettamisvälineenä, jolloin palaute voi koskea esimerkiksi onnistunutta sommittelua tai värien käyttöä.
Oman osaamisen kehittäminen
Olen huomannut, että opettaminen on pitkälti myös oppimista. Vaikka opintojen aikana on saanut vahvan pohjan eri tekniikoiden tekemiseen, on aina uuden kurssin alkaessa perehdyttävä ja syvennettävä omaa osaamistaan. Elinikäinen oppiminen onkin tärkeä osa opettajuutta, jotta opetettavat taidot ja tiedot ovat nykyajan vaatimusten mukaisella tasolla.
Aina kun opetettavaksi tulee uusi ryhmä, opettajalta vaaditaan aikaa ja paneutumista tutustua ryhmään ja sen tarpeisiin. On tärkeää kiinnittää huomiota kokonaisuuden suunnitteluun niin, että se ottaa huomioon ryhmän osaamisen tason ja lisää samalla uusia taitoja sekä laajentaa osaamista.
Myös oma taiteilijuus ja sen kehittäminen on osa oman opettajuuden kehitystä. Erilaiset taiteelliset kokeilut inspiroivat uudenlaisiin tehtäviin ja pitävät yllä ammattitaitoa. Oman taiteellisen työn tekeminen opettajuuden ohessa onkin mielestäni todella tärkeää, jotta aito kiinnostus työhön säilyy.
bottom of page