top of page

Opetuskokemuksia

Yliopisto-opintojeni aikana olen saanut kokemusta opetuksesta eri kouluasteilta - alakoulusta, yläkoulusta ja lukiosta, sekä kuvataidekoulusta ja museosta. Lisäksi olen opintoihini liittyen vetänyt lumenveistokursseja pienille päiväkoti-ikäisille sekä Rovaniemen kuvataidekoulun vähän isommille alakouluikäisille lapsille. Näiden lisäksi olen tehnyt myös sijaisuuksia Rovaniemen kuvataidekoulussa sekä Rantavitikan peruskoulussa. Seuraavaksi esittelen viimeisimpien harjoitteluiden oppilastöitä ja kurssien sisältöjä.

Oppilastyöt | 01
Syventävä harjoittelu | Grafiikan kurssi

Rantavitikan peruskoulun 9-luokan valinnaisryhmälle suunnittelin grafiikan kurssin, jonka aikana perehdyttiin linokaiverrukseen ja kuivaneulatekniikkaan. Kurssin kantava teema oli suunnittelutyö. Linotekniikkaa hyödynnettiin kuosisuunnittelutehtävässä, jossa oli tavoitteena saada aikaan jatkuva kuosi. Kuivaneulatekniikkaa tehtiin vanhoille CD-levyille, ja tehtävänantona olikin suunnitella CD-levyn design.

Kurssilla opeteltiin muun muassa luovaa suljinajan käyttöä, värisommittelua, eri aukkojen ominaisuuksia, objektiivin eri polttovälien käyttöä sekä kuvanmuokkausta

Oppilastyöt | 02
3. Harjoittelu | Valokuvauskurssi

Vedin Juulia Kinnusen kanssa valokuvauskurssin Lyseonpuiston lukion opiskelijoille koronakeväänä. Kurssi järjestettiin etänä, mikä tarkoitti sitä, että meidän tuli panostaa todella paljon havainnollistaviin selkeisiin dioihin, joista selvisi helposti kameran toiminnot, sekä kuvanmuokkausohjelmien työkalujen käyttö. Kurssin aikana opiskelijoille annettiin monipuolisia harjoitustehtäviä, joiden avulla he oppivat valokuvauksen tekniikoita.

Oppilastyöt | 03
Kenttäharjoittelu | Kolmiulotteisen kurssi

Opetin Sara Hildén -akatemian 4.-5.- ja 6. -vuosikurssin kolmiulotteisen painotuksen oppilaille veistoksen tekemistä pahvista ja kipsinauhasta. Lukuvuoden teemana oli monimuotoisuus ja pitämäni kurssin aiheeksi valitsin Suomen luonnon eläimet ja niiden monimuotoisuuden. Kurssilla tutustuttiin veistoksen tekemisen ohella siihen, mitä luonnon monimuotoisuus tarkoittaa ja miksi se on tärkeää. Kurssin lopputuloksena syntyi monipuolinen joukko Suomen luonnon eläimiä esittäviä eläinveistoksia.

Arvioita opetuksestani

Opetustani on usein kuvailtu selkeäksi ja hyvin ymmärrettäväksi, niin oppilaiden kuin opettajienkin puolesta, ja tämä onkin yksi opetukseni tavoitteista. Minulle on tärkeää, että jo tehtävänannon saatuaan jokainen tietää, mitä tulee tehdä ja miten tehtävän suhteen edetään. Aina saa kuitenkin kysyä, jos jokin on jäänyt epäselväksi, ja olen aina valmis auttamaan ja pohtimaan yhdessä ratkaisuja. Olenkin kuullut, että minua on helppo lähestyä ja minulta uskaltaa pyytää apua aina tarvittaessa.

 

Harjoitteluja ohjaavat opettajat ovat kertoneet minun olevan rauhallinen ja kärsivällinen oppilaiden kanssa, mikä onkin totta. Olen kuulemma parhaimmillani ohjatessani pientä ryhmää tai yksilöohjauksessa. Yksittäisten oppilaiden kohtaaminen tuntuukin luontevalta ja nautin itse näistä tilanteista paljon.

 

Antamistani tehtävistä olen saanut palautetta, että ne ovat mukavia ja suhteellisen helppoja, vaikka toki haastettakin löytyy. Pyrin suunnittelemaan monipuolisia ja vaihtelevia tehtävänantoja niin, että erilaisille tekijöille on sekä helppoja, että haastavampia tehtäviä.

Itsearviointi

Vahvuuksiani kuvataideopettajana on muun muassa hyvät taidot useissa taiteentekniikoissa, kärsivällisyys opettajana, myönteinen ja kannustava asenne, sekä helpostilähestyttävyys. Nämä ovat myös mielestäni tärkeitä ominaisuuksia hyvälle kuvataideopettajalle.

Kehittymistä vaatii vielä ryhmänhallintataidot ja äänenkäyttö, mutta näitä asioita oppii vain työssä tekemällä, joten uskon, että ajan kanssa kehityn myös niissä. Etsin lisäksi vielä keinoja, miten voisin enemmän inspiroida oppilaita luovuuteen ja omaan ajatteluun.

Pidän opettamisesta ja se tuntuu minusta mukavalta. Etenkin yksilökohtaamiset ovat tuntuneet erityisen hyviltä kokemuksilta. Minusta on myös kiinnostavaa suunnitella tunteja ja kurssikokonaisuuksia ja pidän esitysten laatimisesta ja pitämisestä.

Työyhteisössä pyrin auttamaan muita aina, kun sille on tarvetta. Parasta työyhteisön osana olemisessa on kokemusten ja ideoiden jakaminen muiden kanssa ja toisten tukeminen. Se on inspiroivaa ja kaikkien työn kannalta hyödyllistä.

Itseltäni työssä vaadin täsmällisyyttä, joustavuutta, toisten huomioon ottamista ja positiivista asennetta. Samaa toivon myös muilta.

Some

© 2020 Tanja Mäkitalo
 

Ota yhteyttä

tanjamakitalo90(at)gmail.com

  • Instagram
  • Facebook
bottom of page